Banzai sau Barzilai?
Te invit la o comparație între doi termeni sonori, între un strigăt de luptă și un nume bărbătesc, între o acțiune sinucigașă luată sub impulsul datoriei și al adrenalinei, juxtapusă unei adevărte dovezi de slujire.
Banzai
Deși termenul este originar din China imperială (tradus “10.000 de ani”), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial este folosit de armata japoneză ca strigăt de luptă, căpătând un alt sens: ”Trăiască Majestatea Sa, Împăratul!” Fie că era vorba de infanteriști care se aruncau cu baioneta în lupta corp la corp, sau de piloți kamikaze care ținteau navele inamice, scopul era același: să aducă un ultim onor împăratului pentru care urmau să se jertfească.
Barzilai
Conform 2 Samuel 17:24-29, 19:31-40, Barzilai este un Galaadit în vârstă de 80 de ani, care alături de Șobi și Machir, se pogoară la Mahanaim și îl întâmpină pe David și armata sa, care fugeau de Absalom. Și prin “întâmpinarea” asta, mă refer la paturi, lighene, vase de pământ, grâu, orz, făină, bob, linte, miere, unt, oi și brânză de vacă, căci ziceau ei: “Poporul acesta trebuie să fi suferit de foame, de oboseală și de sete, în pustie.” Dacă Șobi voia prin slujirea aceasta să spele rușinea fratelui său Hanun, Machir să răsplătească pe David pentru protecția oferită ologului Mefiboșet, mă întreb: care alta a fost motivația unui bărbat bogat, de 80 de ani, dacă nu să transmită în mod practic “Trăiască Majestatea Sa, Împăratul!”? Mai mult, atunci când împăratul David vrea să se întoarcă la Ierusalim, lui Barzilai îi este propus să îl însoțească la masa regală. Dar acest slujitor desăvârșit, plin de modestie și cunoscându-și limitele, îl roagă pe împărat să îi facă acest hatâr fiului său. Iar cinstea aceasta nu se oprește aici. Conform 1 Împărați 2:7, David îi lasă ca poruncă lui Solomon, pe patul de moarte, să se poarte cu bunăvoință cu fiii lui Barzilai și să mănânce la masă cu ei, el, împăratul.
În final, poate nu rezonezi cu contextul armatei și obligativitatea ordinelor, și ți se pare un lucru extrem, un heirup negândit, un context aparte, însă ce-ai zice să întâmpinăm și noi pe Împăratul?
Sergiu Năstruț
Interesanta comparatie